Ryżowary

Kuchnia azjatycka w dużej mierze opiera się na połączeniu ryżu z warzywami, mięsem czy rybami. Odpowiednie przygotowanie tego składnika wymaga jednak nieco czasu i precyzji, był idealnie lepki lub suchy. Niezależnie od tego jaką konsystencję lubisz najbardziej, Twoim niezawodnym pomocnikiem stanie się ryżowar. Podpowiadamy, na jakie rozwiązanie warto postawić.

Kilka ciekawostek o ryżu

Ryż jest jednym z najczęściej produkowanych zbóż na świecie, które każdego dnia spożywa wiele milionów ludzi. Na świecie uprawia się wiele 1000 odmian ryżu – najczęściej można spotkać ryż azjatycki oraz afrykański. W Polsce najczęściej sięgamy po te azjatyckie odmiany – ryż jaśminowy basmati czy czarny. Poszczególne rodzaje różnią się między sobą kolorem i długością ziarna, a także intensywnością smaku. Od Twoich indywidualnych preferencji zależy, czy wybierzesz ryż długo ziarnisty, średnio ziarnisty czy krótko ziarnisty. Warto dodać, że ryż jest nisko kalorycznym daniem, które dodatkowo nie zawiera glutenu, co jest szczególnie istotne w przypadku osób chorych na celiakie. Dodatkowo działa jako naturalny środek przeciwzapalny. Ryż daje również wiele możliwości przetworzenia – można zrobić z niego mleko makaron, czy nawet chleb. Do ugotowania dużych ilości ryżu Koreańczycy czy Chińczycy używają ryżowaru. Jeżeli również jesteś fanem tego smaku, masz swój ulubiony gatunek i chętnie tworzysz z nim dania to warto by rozważyć zakup praktycznego urządzenia.

Jak ugotować perfekcyjny ryż

Wiele osób decyduje się na zakup ryżu w woreczkach które wystarczy wrzucić do gotującej się wody. Dzięki temu w kilka minut możemy otrzymać idealną bazę na nasz obiad. Innym rozwiązaniem jest kupno dużego opakowania tego produktu proporcji ilości ryżu do ilości wody. W domowych warunkach jest to sprawdzona metoda. W krajach, w których ryż stanowi podstawę wyżywienia do gotowania dużych ilości ryżu ryżowar. To elektryczny garnek przeznaczony do gotowania tego produktu, bez konieczności kupowania produktu w woreczku. Urządzenie pozwala również na obróbkę innego rodzaju produktów sypkich na przykład kasz. Garnek wyposażony jest w specjalną komorę przeznaczoną do gotowania ryżu oraz pojemnik z powłoką nieprzywierającą. Dzięki zaawansowanej technologii ciepła w urządzeniu sprawia zachowuje wszystkie właściwości odżywcze.

Sama obsługa ryżowaru jest bardzo prosta. Wystarczy wlać odpowiednią ilość wody i wsypać ulubiony gatunek ziarna. Na specjalnym panelu ustaw odpowiednie parametry. Po zakończeniu procesu urządzenie poinformuje o przygotowanym daniu. Dużą zaletą takiego sprzętu jest to, że nie trzeba pilnować gotującego się garnka, ryż się nie przypali nie rozgotuje i stygnie bardzo wolno. Wiele urządzeń posiada również funkcje podtrzymania ciepła, co pozwala zachować ciepły posiłek bez konieczności podgrzewania.

Jak wybrać ryżowar

Jeżeli lubisz ryż i stanowi on sporą część swojego menu to warto rozważyć zakup profesjonalnego urządzenia do jego gotowania. Wybierając maszynę zwróć uwagę na jej rozmiar. Na rynku można znaleźć takie o pojemności 0,6 l do nawet 5 l. Od Ciebie zależy jaka wielkość spełni twoje wymagania. Kolejnym aspektem jest moc. Im wyższa ten czas gotowania będzie krótszy. Warto również sprawdzić, czy urządzenie posiada funkcję podtrzymywania ciepła i automatyczne wyłączanie, a także minutnik i możliwość regulacji temperatury. Niektóre urządzenia posiadają również funkcję gotowania na parze. Dzięki specjalnej wkładce możesz jednocześnie przygotowywać ryż oraz mięso czy warzywa. To doskonała oszczędność czasu i pieniędzy. Nie musisz kupować dwóch różnych urządzeń.

Ryżowar to to praktyczne urządzenie, które z pewnością ułatwi Ci gotowanie. Jeżeli lubisz ryż i często go przygotowujesz to wygoda eksploatacji i szybkość w przygotowaniu z pewnością cię zaskoczą. Warto postawić na nowoczesne rozwiązania w kuchni. Proste urządzenia to wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych. Użyciem warto zapoznać się z instrukcją obsługi i zastosować odpowiednie zasady bezpieczeństwa.